Se nem szíriai se nem árva a szívszaggató kép főszereplője

Egy a szülei sírjai között fekvő gyereket ábrázoló fénykép futótűzként terjedt a Facebookon és a Twitteren. A látszat azonban csal – figyelmeztet az Independent. Valójában egy művészi projekt részeként készült, beállított fotóról van szó.

 

kép I Szíria

 

A sírok nem valódi sírok, csupán kőhalmok, az árva nem árva, hanem a fotós unokatestvére, maga a kép pedig Szaúd- Arábiában készült.

 

A képet a közösségi média felhasználóinak a sokasága használta fel arra, hogy szemléltesse a Szíriában kialakult tragikus állapotokat. Harald Doornbos Abdul Aziz al Otaibi-vel, a fotóssal e héten készült interjúja most feltárja az igazságot a kép valódi hátteréről. Az interjú a szerző blogján olvasható.

 

Az egyik fotó a Twitteren megosztott számos változat közül (Abdul Aziz al Oautibi)

 

kép 2 szíria
Nézze, egy szó sem igaz abból, hogy képeimnek bármi köze lenne Szíriához”– mondta. „Valóban megdöbbentem azon, hogyan forgatják ki az emberek a képeimet”

 
„Imádok fotózni”– folytatta. „Minden művésznek van egy látomása. Így támadt nekem is egy olyan ötletem, hogy elindítsak egy olyan projektet, amelynek képei azt szemléltetik: mennyire pótolhatatlan a szülői szeretet egy gyerek számára. Ezt a szeretetet akkor sem pótolhatja senki és semmi a világon, ha a szülők meghaltak”

 
„Nagyon – nagyon felháborít ez az egész. Egyszerűen nem fair, hogy csak úgy kiragadják képeimet eredeti kontextusukból és aztán felhasználják saját propagandájukhoz.”

 

Al Quatibi kezdetben a Twitteren keresztül üzent az első felhasználóknak, akik megosztották (@americanbadu), helyesbítést és magyarázatot kérve tőlük : miért állították azt, hogy a fotó Szíriában készült.

 
A következő választ kapta : „Miért nem engeded, hogy használjuk és azt mondjuk, hogy egy Szíriában készült fotóról van szó?  Az isten megjutalmazna érte, de te túlzásokba esel.”

 

A Twitteren és a Facebookon hamis fotók sokasága kering nap mint nap. Ezek a képek háborús jeleneteket és tájképeket ábrázolnak a világ minden tájáról, azonban fotóshoppal a felismerhetetlenségig eltorzították őket.

 

 

 

forrás: The Independent

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s